Chirurgický pacient

Stravovanie a liečebná výživa

Liečebná výživa stomika

Počas prvých 2 mesiacov po operácii je vhodná správne a úplne tepelne upravená strava, ktorá je ľahko a bez zvyškov stráviteľná.

STRAVOVACIE NÁVYKY

  • Jedlo podávajte často, najvhodnejšie je v dvoj až trojhodinových intervaloch
  • Porcie jedla podávajte v malom množstve
  • Raňajky a obed by mali byť výdatnejšie
  • Na večeru si doprajte len niečo ľahké niekoľko hodín pred spaním
  • Jedlo veľmi dobre rozhryzte – odporúča sa jedlo nakrájať na menšie kúsky alebo namlieť či nastrúhať
  • Problematické potraviny (spôsobujúce zažívacie ťažkosti) vyraďte z jedálneho lístka
  • Užívajte multivitamínové prípravky

DODRŽIAVANIE PITNÉHO REŽIMU

  • Odporúčaný prísun tekutín sa pohybuje v rozmedzí 2 až 2,5 litra za deň – v letných mesiacoch aj viac
  • Jedlo sa odporúča nezapíjať, ale pitie a stravu oddeliť
  • Nedostatok tekutín spôsobuje zápchu alebo upchanie stómie
  • Medzi vhodné nápoje patrí – nesladená neperlivá voda, čaj, mrkvová šťava, slabá ovocná šťava

Vhodné potraviny

Strava je prísne individuálna - jednoznačné stanovisko pri výbere jedál nie je možné určiť.

Pečivo: sucháre, sendvič, rožky netučné, piškóty, starší vianočka.

Mlieko a mliečne výrobky: mlieko nepodávame ako samostatný nápoj. Ak znášate mliečne výrobky, používajte nízkotučné syry, krájaný syr, netučný tvaroh, nízkotučný biely jogurt so živou kultúrou.

Polievky: vývary z hovädzieho alebo hydinového mäsa, z ktorého odstránime viditeľný tuk, doplníme ryžou, cestovinou, kvapkaním. Polievky obilninové, lisované zemiakové, zeleninové, žemľovej.

Mäso: chudé hovädzie, bravčové, teľacie, kuracie, morčacie, králičie, ryby, šunka, tiež klokanie, pštrosie.

Prílohy: dusená ryža, cestoviny, jemný knedlík, zemiaková kaša.

Omáčky: rajčinová, kôprová (pri znášanlivosti mlieka), diétne sviečková s prelisovanou zeleninou.

Tuky: čerstvé maslo na pečivo alebo na omastenie pokrmu, olivový olej.

Vajcia: ako samostatný pokrm nepodávame, k príprave jedál používajte celé vajcia v menšom množstve.

Ovocie: výber je veľmi úzky, zo surových druhov môžeme podať iba zrelé banány. Jablká, broskyne a marhule zbavíme jadier a šupiek, dusíme a prelisujeme.

Zelenina: nepoužívame surovú, najvhodnejšie je varená mrkva, jemne nastrúhaná alebo rozmixované. Zeler, petržlen, špenát, hlávkový šalát jemne krájaný.

Korenie: pokrmy mierne solíme, koreníme jemne mletou rascou alebo vývarom z rasce, kôprom, petržlenovou vňaťou, vanilkou, citrónovou šťavou. Na ochutenie jedál je možné použiť koreniace prípravky Vegi-vegi a Family-vegi. Vhodné korenie a bylinky: bazalka, pamajorán (oregano), fenikel, rasca, koriander, majorán, mäta, materina dúška, medovka, pažítka, petržlenová vňať, pomarančová kôra, puškvorec, rozmarín, saturejka, tymián, muškátový oriešok, paprika sladká, škorica.

Múčniky: podávame v obmedzenom množstve, nepoužívame ťažké, maslové krémy. Vhodné sú piškótová roláda s džemom, piškótová bublanina s marhuľami, piškóta s citrónovou polevou, bielkový chlebíček, ovocné rezy so želatínou, ovocný kyslá, pri znášanlivosti mlieka vanilkový krém, bielková pena šľahaná s džemom, tvarohový krém šľahaný s džemom, snehové pečivo.

Pre zastretie chuti a vône niektorého jedla môžeme použiť aj výraznejšie korenie.

Nevhodné potraviny

Neodporúčajú sa potraviny, ktoré obsahujú nerozpustnú vlákninu (zvyšky v strave), ovocie so šupkami a zrniečkami, nezrelé ovocie, zelenina, ktorá nafukuje, strukoviny, celozrnné výrobky, mastné mäso a údeniny, dráždivé korenie a pod. Pri príprave pokrmov používajte dusenie, varenie, pečenie bez tuku. Vyhnite sa smaženiu a pridávaniu zápražky.

 

Príklad jedálnička na prvý týždeň

 

 

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

2 krajíčky celozrnného chleba, tvaroh s pažítkou, čaj

Jogurt so živou kultúrou a piškóty.

Mäsový vývar s pečeňovými knedlíčkami, dusené kuracie stehno na zelenine s ryžou.

Zrelý banán

Grilovaná treska, varené zemiaky, rajčinový šalát

Utorok

2 sójové rohlíky, rastlinné maslo, čaj 

Zrelý banán.

Rajčinová polievka, bravčové mäso na šťave s cestovinou a uhorkový šalát.

Ovocný šalát bez šupiek a jadierok s jogurtom so živou kultúrou.

Tvarohová žemľovka.

Streda

2 zapečené tousty so šunkou a syrom, čaj.

Broskyňa bez šupky a jadra.

Zemiaková polievka.
Knedlík a hovädzie mäso na štave, zelený šalát.

Vianočka s maslom.

Ryžový nákyp.

Štvrtok

2 krajíčky celozrnného chleba s Cottage syrom a kápiou.

Jablko bez šupky a jadra.

Cesnaková polievka s opekanými chlebíkmi. Pizza so syrom a šunkou.

Piškóty s čajom.

Dusený králik na mrkve a zeleri s cestovinou.

Piatok

2 sójové rohlíky, maslo, šunka.

Ovocný rez so želatinou.

Hŕstková polievka.
Prírodný morčací rezeň s varenými zemiakmi a

 

Kôprová omáčka s knedlíkom.

 

< Späť