Topic-icon Úprava jedálneho lístka

  • Alexandra
  • Alexandra-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #98 od Alexandra
Alexandra vytvorená téma: Úprava jedálneho lístka
Dobrý deň,
poprosím o informáciu ako upraviť jedálny lístok u muža, ktorý je pred operáciou pruhu (pohybuje sa na vozíku) a strieda sa mu časté vyprázdňovanie (8 x za deň) so zápchou.
Ďakujem
Alexandra
More
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #101 od lpolednikova
lpolednikova zodpovedaná téma: Úprava jedálneho lístka
Dobrý deň,
Chýbajú mi informácie o tom, o aký pruh sa jedná a kedy bude operácia, predpokladám, že sa jedná o staršieho človeka. Nepíšete ani kedy sa začali problémy s vyprázdňovaním a či sa v tejto veci už urobili nejaké vyšetrenia. Poruchy vyprázdňovania majú rôzne príčiny, môže ísť o diétnu chybu, vplyv liekov, neznášanlivosť nejakej zložky potravy, často je to následok liečenia zápchy podaním preháňadiel, kde sa pacient dostáva z fázy zápchy do fázy riedkej stolice. Príčinou môže byť aj chorobný proces v črevách napr. zápaly rôzneho druhu alebo nádorové ochorenie. Samotný pruh poruchy vyprázdňovania nespôsobuje. Nebezpečný je vtedy, ak sa kľučka čreva vysunie cez oslabená brušnú stenu a môže dôjsť k jej zaškrteniu a odumretiu čreva. Vtedy sa jedná o náhlu brušnú príhodu, ktorá si vyžaduje rýchly operačný zákrok. Takže ja odporúčam diétu zameranú na liečbu hnačky, t.j. bezmliečnu stravu, biele pečivo, ryža, prevarená zelenina, zemiaky, postupne pridať biele mäso a dostatok tekutín, hlavne v podobe čaju, minerálnych vôd. Po úprave, ak už dlhšie pacient trpel zápchou, treba piť dostatok tekutín (2 l denne), strava bohatá na vlákninu, ovocie a zelenina, kompóty (slivkový) alebo sušené slivky, pestrá strava. Toto sú také orientačné rady pre nedostatok informácií. Ďalšie informácie sa nachádzajú na tejto stránke pod názvom: Starostlivosť o klienta s poruchou vyprázdňovania: www.kega.fsvaz.ukf.sk/index.php/9-staros...prazdnovania-stolice
Ľubica Poledníková
  • Alexandra
  • Alexandra-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 1 mesiacom #131 od Alexandra
Alexandra zodpovedaná téma: Úprava jedálneho lístka
Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď. Báli sme sa bratovi liečiť hnačku, pretože je pred operáciou pruhu. Teraz sa snažíme dodržiavať Vaše odporúčania pri diéte zameranej na liečbu hnačky.
S pozdravom
Alexandra
Moderátori: lpolednikovamliskovajmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.279 sekúnd