Topic-icon Fyzické aktivity seniorov

  • Anna
  • Anna-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #122 od Anna
Anna vytvorená téma: Fyzické aktivity seniorov
Prosím o informáciu, aké fyzické aktivity a koľko denne (dĺžka aktivity) je vhodné pre seniorov vo veku 65-70 rokov na udržanie dobrej fyzickej kondície?
More
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #125 od lpolednikova
lpolednikova zodpovedaná téma: Fyzické aktivity seniorov
Aby si starší človek udržal samostatnosť, nezávislosť a slobodu pohybu, je dôležitá optimálna úroveň pravidelnej pohybovej aktivity. Telesná inaktivita sa umiestnila v jednej štúdii na 8. mieste(zo 100) medzi rizikovými faktormi úmrtnosti a chorobnosti vo svete. Byť telesne aktívny a mať vyššiu telesnú zdatnosť znamená o 40 až 50 % nižšie riziko náhleho predčasného úmrtia zo všetkých príčin, ale predovšetkým na ischemickú chorobu srdca.
Dám vám niekoľko rád, ktoré sa týkajú zdravého staršieho človeka:
• Ak začínate s pravidelnou pohybovou aktivitou, tak to robte postupne, postupne zvyšujte záťaž
• Odporúča sa rýchla chôdza, plávanie, jazda na bicykli alebo beh na lyžiach
• Minimálna účinná dávka pohybovej aktivity (podľa štúdie) je 4 až 5 krát týždenne jedna hodina strednej intenzity, napr. rýchlejšia chôdza, t.j. 5-6 km/hod.
• Pohybová aktivita ako práca v záhrade, golf, loptové hry sú síce príjemné, ale v prevencii predčasnej mortality sú málo účinné
• Najvhodnejšou aj najbezpečnejšou pohybovou aktivitou vo vyššom veku je rýchla chôdza.
Poledníková
  • Anna
  • Anna-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 1 mesiacom #132 od Anna
Anna zodpovedaná téma: Fyzické aktivity seniorov
Ďakujem za Vašu odpoveď. Viem, že pohyb je pre seniorov, veľmi dôležitý. Potrebovala by som radu ako seniora "donútiť" k pohybovej aktivite. Máme dvoch rodinných príslušníkov v podobnom veku. Jeden je pohybovo veľmi aktívny a druhý nie. Poraďte mi prosím, ako pomôcť a motivovať druhého rodinného príslušníka k pohybovej aktivite. Je to z môjho hľadiska veľmi náročné, pretože ide o moju matku.
*S pozdravom
Anna
More
pred 8 rokmi 1 mesiacom #134 od lpolednikova
lpolednikova zodpovedaná téma: Fyzické aktivity seniorov
Dobrý deň!
Pravidelný pohyb je problémom pre všetky vekové populácie, ako mladších, tak aj starších. Pohyb treba mať rád, potom je to oveľa jednoduchšie. To však neznamená, že sa treba vzdať. Vyššia záťaž potom zostáva na rodinných príslušníkoch. Je tu niekoľko možností. Jednou z nich je zúčastňovať sa na pravidelnom pohybe s mamičkou. Samozrejme ak to ide. Najjednoduchšie sú pravidelné prechádzky, stačí 30 minút denne. Ako som už minule povedala, kondičný efekt má len rýchla chôdza, ale radšej prechádzať sa, ako sedieť doma. Ďalšia možnosť je cvičenie pre lenivcov. Cvičí sa tak, že sa sedí na stoličke a systematicky rozcvičujete telo od hlavy až po päty: krúženie časťou tela, zohýbanie dopredu, dozadu, do strán, vystieranie a pod. Treba si nejakú zostavu nacvičiť, nájdete aj na internete. Jednou z možností je vašu maminu dať dohromady s niekým, kto je v podobnom veku a chce sa hýbať, mohli by to robiť spolu. Skúste zistiť, či vo vašom okolí necvičia seniori, možno by pomohlo navštíviť klub seniorov. Pre niekoho je argument snaha udržať si sviežosť a energiu do vysokého veku.
Prajem veľa síl.
Poledníková
Moderátori: lpolednikovamliskovajmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.274 sekúnd