Topic-icon Cukrovka

  • Antónia
  • Antónia-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #123 od Antónia
Antónia vytvorená téma: Cukrovka
Dobrý deň,
prosím o informáciu koľko čerstvého ovocia (aké množstvá ovocia) je možne skonzumovať pri cukrovke. Otec (vek 75 rokov) užíva perorálne antidiabetiká.
More
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #127 od mliskova
mliskova zodpovedaná téma: Cukrovka
Milá pani Antónia, viem len, že váš otec má 75 rokov a cukrovku, nič viac. Takže odpovedám v globále. Diabetik by mohol mať jeden kus ovocia denne a to napríklad jablko, pomaranč, grapefruit. Najčastejšie to je ako desiata alebo olovrant. Do jedálnička by ste mu nemali zaraďovať veľmi sladké druhy ovocia ako napríklad banán. Aj to je však individuálne v závislosti na pohybe, aktivite a skladbe iných jedál. Najlepším ukazovateľom toho, či ste zaradili príliš sladké ovocie je monitorovanie hladiny glykémie glukomerom. Najlepšie je však zaradiť do jedálnička viac zeleniny, tá nemá taký "sladký" potenciál ako ovocie.
Ak by ste však chceli, je možnosť poradiť sa ohľadne konkrétneho jedálneho lístka pre konkrétneho pacienta s asistentom výživy (v minulosti diétna sestra), ktorí pôsobí
takmer v každej nemocnici. Kontakt Vám môže sprostredkovať Váš diabetológ. Asistent výživy si pozrie zdravotnú dokumentáciu Vášho otecka a podľa nej Vám navrhne jedálny lístok šitý na mieru.
Prajem pekný deň M. Líšková
Moderátori: lpolednikovamliskovajmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.229 sekúnd