Topic-icon Kolapsy

  • Elena
  • Elena-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 1 mesiacom #151 od Elena
Elena vytvorená téma: Kolapsy
Dobrý deň,
moja mama má 76 rokov, lieči sa na vysoký krvný tlak, nedokrvenie srdca, je v začiatočnom štádiu alzhaimerovej choroby a trpí depresiou. V poslednom čase (asi 1 mesiac) sa jej 3 x stalo, že skolabovala, odpadla a keď sa prebrala, nepamätala si, čo sa stalo. Raz, keď sa jej to stalo v kostole, zavolali rýchlu pomoc. Chcem sa spýtať, prečo sa jej to stáva alebo ako predísť takýmto situáciám, aby sa jej nestal nejaký vážny úraz. Ďakujem za odpoveď. Ja mám 54 rokov a som jej dcéra.
More
pred 8 rokmi 1 mesiacom #152 od lpolednikova
lpolednikova zodpovedaná téma: Kolapsy
V prípade vašej matky môže ísť o tzv. synkopu alebo náhlu krátku (do 30 sekúnd) stratu vedomia, pri ktorej dochádza k zníženiu svalového napätia, čo vedie k pádu. Pacient sa zvyčajne preberie sám a rýchlo, pričom u niektorých starších pacientov môže dôjsť k amnézii (pacient si na nič v súvislosti s pádom nepamätá) alebo sa cíti unavený. Príčiny sú rôzne, môže ísť o zníženie prietoku krvi mozgom spôsobené pre niektoré ochorenia srdca alebo pri poklese krvného tlaku zmenou polohy. Môže to byť aj viac ako o 20 mm pri systolickom tlaku a o 10 mm pri diastolickom tlaku. Príčinou náhlej zmeny tlaku môžu byť aj lieky (znižujúce tlak, močopudné, psychiatrické atď.) alebo neurologické ochorenia, málokrvnosť, nedostatočná hydratácia, horúce prostredie. Dôležité je, aby vaša matka bola vyšetrená a kontrolovaná praktickým lekárom, kardiológom, neurológom a psychiatrom, aby sa vylúčili závažné príčiny kolapsov. Predpokladám, že vzhľadom na jej diagnózy navštevuje týchto odborníkov. Nepíšete, či žije sama alebo s niekým. Vzhľadom na nebezpečenstvo úrazov, je potrebné, aby bola vždy zavodnená (piť minimálne 2 l tekutín denne), užívala lieky podľa ordinácie (lieky na zníženie tlaku až po jedle); nebola lačná, ak odchádza ďalej z domu; vstávala opatrne zo sedu alebo ľahu; prípadne bola sprevádzaná inou osobou. Dôležitá je opatrnosť a dodržiavanie liečebného režimu.
  • Elena
  • Elena-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 3 týždnami #154 od Elena
Elena zodpovedaná téma: Kolapsy
Ďakujem za odpoveď. Mama býva so mnou, takže ja sa snažím na ňu dohliadnuť. Absolvovala včera neurologickú kontrolu, lebo bola na CT mozgu, je to v poriadku a bola aj na kardiológii, kde jej lekárka odporučila zmenšiť dávku liekov proti tlaku. Niekedy má nižší tlak, aj 90/60 mala ráno pred tou kontrolou. Snažím sa usmerňovať ju aj pri pití, lebo na toto zabúda a niekedy sa mi zdá, že to preháňa aj s jej aktivitami. Ešte raz vďaka.
Moderátori: lpolednikovamliskovajmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.236 sekúnd