Topic-icon cukrovka

  • Barbara
  • Barbara-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 7 rokmi 1 mesiacom #386 od Barbara
Barbara vytvorená téma: cukrovka
Dobrý deň,
som 50 ročná pacientka, som liečená na cukrovku 2. typu, chcem sa spýtať, prednedávnom asi cca 2 týždňami som si udrela o roh postele prst na nohe, nevenovala som tomu pozornosť ale teraz ma ten prst aj necht bolí dokonca má zmenenú farbu a na brušku prstu mam väčšiu dierku ako keby som šlapla na klinec, neviete mi poradiť čo mám v takomto prípade robiť alebo čo to môže byť prosím? mám vyhľadať lekára alebo postačí nejaká domáca liečba? ďakujem
More
pred 7 rokmi 1 mesiacom #387 od lpolednikova
lpolednikova zodpovedaná téma: cukrovka
Pacient s cukrovkou býva po istej dobe trvania ochorenia (doba je rôzna)ohrozený komplikáciami. Tieto sa týkajú postihnutia ciev aj nervov, čo na určitých častiach tela, najčastejšie na nohách, môže viesť aj pri malých nepatrných ranách k ťažkostiam pri ich hojení. Preto je diabetik dopredu upozorňovaný na dôkladnú starostlivosť nôh a starostlivé sledovanie. Starostlivosť o nohy zahŕňa pravidelnú hygienu (pozor na veľmi horúcu alebo naopak studenú vodu), dôkladné vysušenie, premastenie, odbornú pedikúru, bavlnené ponožky, ponožky a podkolienky, ktoré netlačia, pevnú a netesnú obuv a dávať si pozor, aby nedošlo k poraneniu. Ak sa to stalo, ako je to vo vašom prípade, odporúčam vám navštíviť praktického lekára, ktorý vás pošle na chirurgickú ambulanciu, kde vám poranené miesto ošetria.
S pozdravom
Poledníková
More
pred 7 rokmi 1 mesiacom #391 od mliskova
mliskova zodpovedaná téma: cukrovka
Dobrý deň, pri cukrovke je starostlivosť o nohy a výber vhodnej obuvi veľmi dôležitý. Mali by ste mať obuv, ktorá zabraňuje šmyku a keď sa už tak stane a vy máte začervenanú ťažšie sa hojacu ranu (to u pacientov s cukrovkou býva častý jav) treba navštíviť lekára, ktorý zváži postup pri ošetrovaní.
Dôležitá je však prevencia všetkých úrazov, pádov a iných narušení kože.
Dúfam že sa Vám rana nebude hojiť dlho M. Líšková
Moderátori: lpolednikovamliskovajmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.250 sekúnd