Topic-icon diabetická noha

  • Gubala
  • Gubala-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 5 mesiacmi #26 od Gubala
Gubala vytvorená téma: diabetická noha
Dobrý deň,chcem sa poradiť ako si mám ošetrovať ranu na nohe.Mám ju začervenanú a tvoria sa mi pľuzgiere.Ďakujem
More
pred 8 rokmi 5 mesiacmi #30 od lpavelova2
lpavelova2 zodpovedaná téma: diabetická noha
Dobrý deň, predpokladám, keď ste nazvala tému diabetická noha, že sa liečite na cukrovku a pľuzgier so začervenaním súvisí s diabetom. Syndrómom diabetickej nohy je vážny medicínsky a spoločenský problém. Hlavné faktory, ktoré vedú k vzniku diabetickej nohy sú postihnutie nervov a ciev dolných končatín, pôsobenie tlaku na plochu nohy a iné. Na ťažkom hojení rán sa často spolupodieľa infekcia. Liečba si vyžaduje dlhodobú a trpezlivú liečbu, rehabilitáciu nie len v nemocnici, ale aj u vás domácom prostredí. V prvom rade je nutné kompenzovať diabetes mellitus, zlepšiť krvné zásobenie podľa výsledku zobrazenia priechodnosti artérií, ktoré vám zrealizujú na základe odporúčania cievneho lekára.

U diabetika ako náhle príde k zmene farby kože, vzniku pľuzgiera či len praskliny, treba neodkladne navštíviť lekára. Odporúčam konzultovať ulcerácie s cievnym lekárom. Po odporučení celkovej aj lokálnej liečby mi napíšte a ja Vás rada usmerním, ako si ošetrovať ulcerácie doma. Z zákonného poistenia môžete tiež požiadať o ošetrovanie sestrou z ADOS na základe odporučenia všeobecného lekára alebo špecialistu.

Do budúcnosti základom je pravidelná kontrola nôh a obuvi. Nohy treba denne prezerať, vykúpať, po kúpeli starostlivo osušiť (najmä v medziprstie) a premazávať krémom. Odstraňovať hyperkeratózy (vyvarovať sa použitiu ostrých nástrojov), je nevhodné chodiť bez obuvi. Je potrebné chrániť sa pred popálením (pred kúpeľom je nevyhnutné vyskúšať teplotu vody rukou alebo overiť teplomerom, pozor na horúce kúrenie, použitie Termofor v lôžku, atď.). Obuv diabetika má zhotovená z priedušného materiálu s pružnou vložkou, opätkom maximálne 2 cm, s dostatočným priestorom v špičke, dĺžkou i šírkou.
Moderátori: lpavelova2jmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.279 sekúnd