Topic-icon Gastritída a duodenitída

  • Boris
  • Boris-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 4 mesiacmi #33 od Boris
Boris vytvorená téma: Gastritída a duodenitída
Dobrý deň ,
mám diag. K29.9 bez podkladu na HP, všetko v chronickej forme ,chcem sa spýtať ako upraviť životosprávu a stravovanie.
Ďakujem
za odpoveď
More
pred 8 rokmi 4 mesiacmi #34 od lpolednikova
lpolednikova zodpovedaná téma: Gastritída a duodenitída
Pôvodca týchto ťažkostí je najčastejšie HP, ktorý ale bol u vás vylúčený. Negatívne tu môže pôsobiť aj dráždivá strava, alebo niektoré lieky, ako je acylpyrín alebo nesteroidné antiflogistiká (lieky na bolesť a zápal). V stravovaní sa odsledujte a nejedzte to, čo vám následne vyvolá bolesť alebo nutkanie na vracanie, či vracanie. Nejedzte dráždivé jedlá, všeobecne sú to korenené jedlá, tučné jedlá, alkohol, čokoláda a tiež nehladujte, lebo aj vtedy sa bolesť môže dostaviť. Jedlá si nepripravujte smažením na tuku, tuky dávajte do jedál až po uvarení. Zatiaľ toľko, prepáčte takú neskorú reakciu a ozvite sa. Poledníková
  • A.B.
  • A.B.-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #362 od A.B.
A.B. zodpovedaná téma: úprava jedálnička pre pacienta s Crohnovou chorobu
Dobrý deň ,
Moja známa má 20 rokov a má Crohnovu chorobu.Rada by som sa spýtala akým spôsobom by bolo treba prispôsobiť stravovanie pri tomto ochorení. Tiež by som sa rada spýtala či je chyba že berie lieky ,ktoré jej predpísal doktor len keď očakáva alebo prežíva nejaké stresujúce chvíle. Mala by ich brať pravidelne alebo je to takto vporiadku?
Ďakujem
More
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #364 od lpavelova2
lpavelova2 zodpovedaná téma: úprava jedálnička pre pacienta s Crohnovou chorobu
Výber potravín a jedál pri tejto chorobe závisí od štádia ochorenia, rozsahu postihnutia tráviaceho traktu zápalovým procesom, lokalizácie zápalového procesu, stavu výživy, vášho veku, stravovacích zvyklostí pacienta. Je potrebné overiť znášanlivosť na jednotlivé potraviny a pokrmy. Správna výživa je nevyhnutnou súčasťou liečby. Vlastným pozorovaním dokážete citlivo vyselektovať potraviny, ktoré sú pre Vás vyhovujúce. V strave musí byť obsiahnuté dostatočné množstvo bielkoví, sacharidov, tukov, ale aj vitamínov, minerálov. Denný príjem musí mať náležitú energetickú hodnotu. Hlavným zdrojom bielkovín je mäso, hydina, ryby a mliečne výrobky, ktoré sa volia podľa tolerancie. Zdrojom sacharidov sú výrobky z múky - pečivo, chlieb, cestoviny, ale aj ryža, zelenina a ovocie. Zdrojom tukov je hlavne maslo, stužené tuky a margaríny, ale aj niektoré druhy mäsa, mliečne výrobky.
More
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #366 od lpavelova2
lpavelova2 zodpovedaná téma: úprava jedálnička pre pacienta s Crohnovou chorobu
Opatrenia, ako predchádzať ťažkostiam v akútnom štádiu

Jesť pravidelne menšie porcie jedla. Rozdeliť si denný príjem na 5-6 menších porcií a jesť každé 2-3 hodiny. Tráviaci trakt sa nemusí vysporiadať s väčšou záťažou a môže plynulejšie tráviť prijatú potravu.
Obmedziť príjem tukov. Tuky zväčšujú objem stolice a podporujú peristaltiku čriev.
Obmedziť príjem jednoduchých cukrov - môžu vyvolať alebo zvýšiť počet hnačiek. Vylúčte cukor, sladkosti, med, ale aj zákusky, koláče a koncentrované ovocné nápoje.
Obmedziť až vylúčiť príjem mlieka a mliečnych výrobkov. Mlieko a mliečne výrobky sú u časti ľudí ťažšie znášané aj bežne, pre chýbanie laktázy, enzýmu potrebného na metabolizmus mliečneho cukru – laktózy.
Vyhýbať sa konzervovaným jedlám a polotovarom.
Vylúčiť ostré a korenisté jedlá.
Vylúčiť umelé sladidlá – hlavne sorbitol, ktoré môžu vyvolať alebo zvýšiť počet hnačiek.
Vylúčiť stravu s vysokým obsahom vlákniny, dodržiavať zásady bezzvyškovej diéty. Diéta sa svojou energetickou ani biologickou hodnotou nelíši ničím od racionálnej stravy. Cielene sa z potravy vylučujú tie druhy, ktoré podporujú črevnú peristaltiku pre obsah vlákniny, mliečneho cukru alebo dráždivých látok. V akútnom štádiu je potrebné vynechať ovsené vločky, kukuričné lupienky, ale aj strukoviny, zeleninu a ovocie s vysokým obsahom vlákniny (hlavne kapustu, kel, citrusové plody, slivky, hrozno, marhule). Podávané ovocie a zeleninu je potrebné olúpať, zbaviť jadierok a tepelne spracovať (vhodný je, napr. jablkový kompót).
Vynechať oriešky, semená a semienka.
More
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #367 od lpavelova2
lpavelova2 zodpovedaná téma: úprava jedálnička pre pacienta s Crohnovou chorobu
K užívaniu liekov je ťažké sa vyjadriť, keďže neviem o aký typ a druh liekov ide. Gastroeneterológ na základe diagnostických záverov istotne svedomito určil vhodnú liečbu, ktorú treba dodržiavať. Samozrejme pacient svojim pozorovaním sám otestuje prebiehajúcu liečbu. O svojich skúsenostiach a pocitoch môžete hovoriť počas pravidelných návštev ambulancie. Predpokladám, že máte založený svoj denník, kde si zaznamenávate priebeh ochorenia. Aj malý detail, možno pre Vás niekedy pokladaný za bezvýznamný, môže mať niekedy váhu pri modifikácii liečby.
Moderátori: lpavelova2jmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.347 sekúnd