Topic-icon Alzheimerova choroba

  • Anna
  • Anna-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 3 mesiacmi #50 od Anna
Anna vytvorená téma: Alzheimerova choroba
Dobrý deň, volám sa Anna, mám 32 rokov a zaujíma ma Váš názor na jednu skutočnosť. V rodine zo strany môjho manžela sa vyskytla alzheimerova choroba u mamy jeho sesternice a viem, že to ťažko znáša a tvrdí, že sa chce starať o svoju mamu až do konca, napriek všetkému. Chce ju opatrovať doma, hovorí, že plat muža ich uživí, majú jedného sedemnásťročného syna a sú dobre zabezpečení. Myslím si však, že možno si chce na seba zobrať príliš veľkú zodpovednosť ale neviem jej zatial poriadne poradiť, premýšlam nad tým, čo by jej mohlo pomôcť. Ďakujem Vám za radu.
More
pred 8 rokmi 3 mesiacmi #51 od Zrubcova
Zrubcova zodpovedaná téma: Alzheimerova choroba
Starostlivosť o pacienta s Alzheimerovou chorobou je naozaj náročná nielen po fyzickej ale aj po psychickej stránke. Odhodlanie vašej príbuznej je obdivuhodné. V prvom rade je však dôležité, aby rozhodnutie starať sa o mamičku bolo podporené celou jej najbližšou rodinou (manžel , syn). Spolužitie s osobou s Alzheimerovou chorobou určite vo väčšej či menšej miere ovplyvní všetkých členov rodiny. (pri neochote ostatných členov môžu nastať aj problémy ,hádky či vzájomné odcudzenie).
Ak ju podporia bude postupne potrebné podľa progresie ochorenia upravovať prostredie v ktorom pacient žije aj aktivity rodiny či starostlivosť. (nepíšete v akom štádiu ochorenie mamička príbuznej momentálne je). Môžete jej odporučiť, aby si prečítala rady , ktoré sú uvedené aj na našej stránke, prípadne sa kontaktovala na centrá, ktoré sa špecializujú na starostlivosť o pacientov s Alzheimerovou chorobou. Určite bude vhodné, aby vaša príbuzná okrem starostlivosti o mamičku mala možnosť venovať sa aspoň občas aj svojim záľubám, aby ju starostlivosť rýchlo psychicky nevyčerpala a mala možnosť relaxácie a starostlivosti o seba. Ak starostlivosť bude psychicky ťažko zvládnuteľná môže kontaktovať psychológa.
Žiadne rozhodnutie nie je nemenné a ak starostlivosť o mamičku bude nad možnosti a fyzické či psychické sily vašej príbuznej samozrejme vždy bude mať možnosť využiť služby zariadení, ktoré poskytnú odbornú pomoc, ktorú mamička vašej príbuznej bude potrebovať.
Ja by som vám odporučila (ak si vaša príbuzná uvedomuje zodpovednosť a náročnosť starostlivosti čo ju očakáva a nakoľko existenčný finančný problém nie je –ako uvádzate), aby ste ju podporili, pretože každý človek si zaslúži byť čo najdlhšie v kruhu tých, ktorí ho majú radi a záleží im na ňom. Ako to bude ďalej ukáže čas.
Zrubcová
Moderátori: Zrubcovajmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.284 sekúnd