Topic-icon Bulímia

  • Rebeka
  • Rebeka-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #351 od Rebeka
Rebeka vytvorená téma: Bulímia
Dobrý deň!

Som 19 ročná študentka, študujem ošetrovateľstvo na UKF v Nitre. Mám jednu kamarátku, ktorá v poslednej dobe sa správa veľmi čudne. Často je nervózna, utiahnutá, je náladová, niekedy je smutná, inokedy zase má záchvaty smiechu. Pozorovala som na nej bledosť, kruhy pod očami, spotené ruky a niekedy aj triašku. Chodí často na záchod, vždy sa sťažuje na bolesti žalúdka, často aj vracia, ale napriek tomu, keď sme v spoločnosti, tak sa prepcháva. Dokáže jesť abnormálne množstvo potravy.
Zhoršila sa aj v učení a často sa sťažuje aj na konflikty s rodičmi.
Skúšala som sa s ňou už viackrát porozprávať, ale je dosť tvrdohlavá a ako keby odmietala moju pomoc. Mám o ňu strach, lebo vidím, že chudne a nevyzerá dobre. Nechápem ani jej správanie. Osobne si myslím, že má znaky bulímie a potrebovala by odbornú pomoc, len neviem, ako by som ju mohla presvedčiť a či by som sa nemala porozprávať aj s jej rodičmi.

Očakávam Vašu odpoveď a radu.
Ďakujem!
More
pred 7 rokmi 11 mesiacmi - pred 7 rokmi 11 mesiacmi #353 od Zrubcova
Zrubcova zodpovedaná téma: Bulímia
Dobrý deň, stanoviť diagnózu mentálna bulímia vyžaduje veľmi citlivý prístup a určite vyjadrenie odborníka, ktorý bude s danou osobou v osobnom kontakte. V prvom rade by ste mali Vašu kamarátku presvedčiť, aby navštívila obvodného lekára, ktorý jej odporučí návštevu špecialistov z dôvodu vylúčenia somatických ochorení (napr. ochorenie žalúdka, štítnej žľazy, ... ). Nie je typické, aby pacient s Mentálnou bulímiou konzumoval kvantá jedla v spoločnosti ako uvádzate. Možno takúto radu prijme skôr ako to, že by mala navštíviť psychológa či psychiatra. Ak sa vylúči možné somatické ochorenie a jej problémy so stravovaním budú pretrvávať budete mať v rukách argument, že príčina neadekvátneho stravovania môže prameniť v psychických problémoch a bude ochotná počúvnuť Vašu radu a psychológa či psychiatra vyhľadá. Verím, že ocení Váš úprimný záujem o jej zdravie.
Posledná úprava: pred 7 rokmi 11 mesiacmi od Zrubcova.
Moderátori: Zrubcovajmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.259 sekúnd