Topic-icon Ako sa spravat a ako o čom hovoriť

  • Ludmila
  • Ludmila-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #87 od Ludmila
Ludmila vytvorená téma: Ako sa spravat a ako o čom hovoriť
Manžel mojej priatelky mal pred rokom diagnostikovanu chorobu. su to mladí, zrelí ludia štyridsiatnici. Posledné výsledky neboli veľmi pozitívne. Ako kamarátka sa s nou chcem dalej stretávat, ale je mi to niekedy neprijemné, lebo neviem, ako sa mám správať. Co jej aj jemu mozem povedat a ako. Viem, že su často smutní, niekedy nahnevaní. Nechcem sa dotknúť nieakej chúlostivej témy. Neviem, či jej mám dávať za pravdu aj vtedy ked si myslím, že ju nemá. Ako ich mám povzbudiť?Ako ich podporiť?
More
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #88 od Slamková
Slamková zodpovedaná téma: Ako sa spravat a ako o čom hovoriť
Dobrý deň
diagnostikovanie závažného ochorenia, hlavne u mladých ľudí a ľudí stredného veku, znamená značnú záťaž ako pre nich, ale aj pre ich príbuzných. Každý chorý a jeho blízki prechádzajú v tomto období určitými štádiami, ktorými sú šok, hnev, vyjednávanie, depresia, akceptácie alebo neschopnosť sa vyrovnať s chorobou. Jednotlivé fázy sa neustále striedajú aj v priebehu dňa, t.z. že pacient prechádza z fázy vyrovnania napr. do fázy depresie, ktorá sa môže prejaviť napr. vo večerných hodinách. Často krát sa vyskytuje fáza hnevu až agresie, kedy sa chorí a príbuzní doslova hnevajú na každého, na celý „svet“. Agresívne správanie si okolie nesmie brať osobne, za ním sa skrýva vyjadrenie a uvoľnenie strachu, strachu z choroby, z progresie ochorenia atď. Necháme chorému voľne prejaviť tieto pocity, po ktorých sa im často uľaví.
Aj keď je to pre Vás ťažké, je dôležité stretávať sa naďalej s vašimi priateľmi. Pre nich je dôležité, aby vedeli že v probléme nezostali sami. Ak neviete ako nadviazať kontakt môžete priateľke zavolať alebo napísať : viem, že prežívate ťažkú situáciu, či ich môžete navštíviť, či im je to príjemné, či si to želajú, prípad. ako by ste im mohli pomôcť? Nevyhýbajte sa komunikácii s nimi, ak im to nebude príjemné, alebo sa na to nebudú cítiť, určite vám dajú vedieť, že si neželajú momentálnu návštevu. Oveľa horšie sa budú cítiť, ak by ste komunikáciu s nimi prerušili.
Nebojte sa toho, niekedy znamená pre chorých a ich príbuzných viac objatie, pohladenie, ako slová. Aj tichá spoluúčasť pri nich môže veľa znamenať.
Držím Vám palce, ja nie som psychológ, odpovedala som len na základe vlastných skúseností, ale prípadne ak by ste potrebovali ďalšie informácie môžete sa obrátiť na psychológa v mieste Vášho bydliska
  • Anonym
  • Anonym-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 2 mesiacmi #93 od Anonym
Anonym zodpovedaná téma: Ako sa spravat a ako o čom hovoriť
Dakujem Vám, mali ste pravdu. Tym že som sa bala hovorit som skoro stratila kamaratku. ONa si myslela, ze sa s nou uz nepriatelim a pritom som sa len bala ako na to. Boli aj chvilky ticha, aj slzy...neviem ako to pojde dalej. Tak velmi by som jej a muzovi chcela pomoct. Bezmocnost je ťažká. Este raz dakujem, bol to spravny krok sa obratit na vas.
More
pred 8 rokmi 1 mesiacom #94 od Slamková
Slamková zodpovedaná téma: Ako sa spravat a ako o čom hovoriť
Ďakujem Vám za Vaše slová uznania, pre mňa to znamená veľa ale hlavne som rada, že som vedela pomôcť. Želám všetko dobré
Slamková
Moderátori: Slamkovájmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.277 sekúnd