Topic-icon žijem so zomierajúcou manželkou

  • Ing. Anton Lipecký
  • Ing. Anton Lipecký-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 1 mesiacom #109 od Ing. Anton Lipecký
Ing. Anton Lipecký vytvorená téma: žijem so zomierajúcou manželkou
Dobrý deň, som 63 ročný vysokoškolsky vzdelaný muž. Moja manželka má už niekoľko rokov rakovinu a momentálne je vo štvrtom štádiu. Najprv som zvládal chodiť aj do práce (pracoval som ako vedúci skladu v jednej firme) a popritom sa starať o manželku ale postupne sa jej stav natoľko zhoršoval, že som musel odísť z práce a zostať pri nej doma. Odvtedy to ide so mnou takpovediac dolu vodou, manželkin stav sa vôbec nezlepšuje a ja staraním sa o ňu trávim väčšinu času. Skoro nevychádzam z domu a finančne na tom tiež nie sme najlepšie. Niekedy sa pristihnem že rozmýšľam nad tým či by nebolo lepšie aby už zomrela a netrápila sa. Je to normálne ? Doktori mi povedali, že by možno bolo lepšie umiestniť ju do hospicu ale s tým ani ja a ani ona nesúhlasíme. Neviete mi prosím poradiť čo si počať ? Ďakujem
More
pred 8 rokmi 1 mesiacom #113 od Slamková
Slamková zodpovedaná téma: žijem so zomierajúcou manželkou
Vážený pán Ing. Lipecký
Najprv Vám chcem vyjadriť moju podporu a spoluúčasť vo Vašej ťažkej životnej situácii.
Finálna fáza života je náročná nielen pre pacientov, ako sa mnohí ľudia, ktorí nemajú dostatočné vedomosti a skúsenosti domnievajú, ale zároveň býva oveľa náročnejšia pre blízkych a príbuzných. Ošetrovanie a odchod milovaného človeka prináša pre príbuzného obrovské vyčerpanie, oslabenie fyzických aj psychických síl a tak isto aj nemalé finančné problémy. Z tejto ťažkej životnej situácie úplne prirodzene vyvstávajú myšlienky o tom, že by sme „dopriali“ milovanej osobe už odchod z tohto sveta. Neobviňujte sa prosím za takéto myšlienky, sú vyjadrením Vašej lásky k manželke, a chceli by ste, aby sa jej utrpenie už skončilo.
Z Vašich slov mi vychádza, akoby ste bol na ošetrovanie manželky sám, neviem, možno zle usudzujem. Je dobré mať pri sebe príbuzných, deti, priateľov, alebo napr. dobrých susedov, ktorí by pre Vás predstavovali podporu. Tak isto neviem, presne v akom zdravotnom stave je Vaša manželka. Ak by potrebovala určité ošetrovateľské výkony, môžete sa obrátiť na Agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti, ktorá by okrem praktických ošetrovateľských činností, znamenala aj určitú podporu pre Vás prostredníctvom kontaktu s týmito sestrami.
Zároveň by som sa ešte chcela vyjadriť k Vašej myšlienke o hospici. Plne rešpektujem Váš názor a názor Vašej manželky na túto tému. Ak dovolíte, ja vyjadrím svoje myšlienky k tejto téme, pretože mám s hospicom dlhoročné skúsenosti. Neviem, z akého mesta pochádzate, ale ja mám skúsenosti s Nitrianskym hospicom. Možno presne neviete, čo znamená hospic, ako to tam vyzerá a pod. Moje skúsenosti sú také, že ľudia sa väčšinou zľaknú, že ide o nejaké „hrozné“ zariadenie, kde sa chodí iba umierať. Hospic je zdravotnícke zariadenie určené pre pacientov a ich príbuzných , ktorí vyžadujú paliatívnu starostlivosť, t.z. starostlivosť vo finálnej fáze života. Práca zdravotníckeho tímu je zameraná na „kvalitnú ošetrovateľskú“ starostlivosť, ich práca znamená obrovskú pomoc pre chorého ale najmä príbuzných. Pomoc nielen v oblasti fyzickej, ale aj psychosociálnej a spirituálnej. Možno by ste si mohli prečítať nejaké informácie z webových stránok, alebo sa popýtať ľudí, ktorí majú takéto skúsenosti.
Čo je najdôležitejšie pre Vás, a čo cítim z Vašich slov je, aby ste neboli na túto situáciu sám. Ste vyčerpaní, potrebujete sa s niekým porozprávať, určite by bolo vhodné obrátiť sa napr. aj na psychológa vo Vašom meste, určite by ste takéhoto človeka našli, poprípade neviem, či ste veriaci, aj na kňaza, s ktorým by ste sa porozprávali.
Pán Lipecký, želám Vám, aby ste vo svojom okolí našli ľudí, ktorí budú pre Vás a Vašu manželku znamenať oporu a pomoc, a hlavne aby to boli ľudia, ktorí Vás vypočujú a budú s Vami zdieľať vo Vašom náročnom období.
Kedykoľvek napíšte ak to budete potrebovať.
Alica Slamková
Moderátori: Slamkovájmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.267 sekúnd