Topic-icon Starostlivosť o ústa

  • Mária
  • Mária-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 8 rokmi 2 týždnami #153 od Mária
Mária vytvorená téma: Starostlivosť o ústa
Som 65 ročná a starám sa o svoju svokru, ktorá má 81 rokov, má rakovinu prsníka, nemohli ju operovať, len chodila na ožarovanie. Momentálne je už v zlom stave, väčšinou spí a treba sa o ňu kompletne starať. Najväčší problém sú u nej ústa. Má ich stále otvorené, veľmi sú vysušené, na jazyku sú povlaky. Snažím sa ich vytierať odvarom z kamiliek, ale bolí ju to a skoro už nič neje. Poraďte mi prosím vás, ako to mám ošetrovať. Ďakujem.
More
pred 8 rokmi 2 týždnami #155 od Slamková
Slamková zodpovedaná téma: Starostlivosť o ústa
Dobrý deň
starostlivosť o dutinu ústnu u pacienta ako je Vaša mamička, je skutočne náročná. Je dôležité, aby sliznice dutiny ústnej boli zvlhčované, ak mamička môže prijímať tekutiny, môžete ich po troche podávať slamkou, ktorá zabráni kontaktu tekutiny alebo rozmixovaného jedla s boľavými miestami, alebo injekčnou striekačkou, prípadne kvapátkom. Zvlhčovať pery a sliznice môžete aj tak, že jej položíte vlhkú gázu na ústa, samozrejme ako píšete, že ich má väčšinou otvorené, je potrebné na mamičku dohliadať aby ju nevdýchla.
Povlečený jazyk je možné jemne otierať mäkkou zubnou kefkou, jemnou škrabkou na jazyk alebo tampónikom. Vo Vašom prípade asi tampónom, ktorý si pripravíte tak, že ústnu lopatku obviažete gázou. Na vytieranie môžete použiť bórax glycerín, alebo hotové tyčinky Pagavit, ktoré dostane v lekárni, alebo zdravotníckych pomôckach. Ak má pacient v ústach bolestivé lézie (poškodenie sliznice), je vhodné používať lokálne anestetiká a výplachy (napr. Herbadent roztok). V lekárni Vám pracovníci poradia aj ohľadom ďalších prípravkov, ktoré môžete použiť. Pery je dôležité neustále natierať vhodným prípravkom, (napr. lanolín, pepermintová masť a pod.). Sucho v ústach môžu zmierniť aj ľadové kocky, ktorými potierate ústa, príp. sliznice dutiny ústnej. Môžete podávať tekutiny do úst aj pomocou rozstrekovača, kde ale musíte dať pozor, aby pacient bol schopný ešte prehĺtať.
Podrobnejšie informácie sú uvedené v téme starostlivosť o zomierajúceho pacienta, možno Vám prídu vhod ešte niektoré ďalšie rady.
Želám Vám veľa síl.
Slamková Alica
Moderátori: Slamkovájmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.258 sekúnd