Topic-icon Vysoké onkomarkery

  • B.L.
  • B.L.-ov Avatar Topic Author
  • okoloidúci
  • okoloidúci
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #355 od B.L.
B.L. vytvorená téma: Vysoké onkomarkery
Dobrý deň,
mám 81 ročnú babičku, je sledovaná u onkológa, má zýšené onkomarkery Bm2 : 3000, medikamentózna liečba, ktorú na to dostáva je Capecitabine tbl 500 mg
2-0-2 --> 2 týždne po sebe potom 1 týždeň pauza.
Vôbec nemá chuť do jedla, zje len veľmi malé porcie, treba ju nútiť ku konzumácii stravy. Má nauzeu a cíti sa slabá, nevládze sedieť a vždy je taká ospalá. Okrem toho má spenomegáliu- zväčšenie o 5 prstov, už opakovane dostala transfúziu kvôli anemií, hemoglobín klesnutý na 71 g/L, skoro každý mesiac sa dostane naspäť do nemocnice, vtedy zvýšené CRP, infekcie, vtedy bola liečená antibiotikami a antimykotikami. Po podaní transfúzneho prípravku (hlavne erytromasy ale aj albumín) sa krvný obraz zlepší,( Hgb : 95,98 - najvyšší dosiahnuteľný stupeň u nej ) ale po mesiaci to zase poklesne.
Chcela by som sa Vás spýtať, či jej neuškodíme tým, že má naordinovanú takú vysokú dávku z tabletky Capecitabine ?
More
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #357 od Slamková
Slamková zodpovedaná téma: Vysoké onkomarkery
Dobrý deň
ošetrovanie seniora v takom vysokom veku s onkologickou diagnózou je náročné pre neho aj pre rodinných príslušníkov. Onkologická diagnóza, sprievodné vyšetrenia, liečba, hospitalizácie pacienta aj rodinu veľmi vyčerpávajú. Chemoterapia okrem pozitívnych účinkov, má aj vedľajšie negatívne prejavy. K nim práve patrí pocit na zvracanie, alebo vracanie, a tým pádom nechutenstvo, doslova odpor k jedlu, s tým súvisí následná slabosť, únava, ktorá vzniká aj v dôsledku zmien v krvnom obehu, ktoré sú zase zapríčinené samotným ochorením a chemoterapiou. V dôsledku zníženej hladiny niektorých krvných parametrov (najmä leukocytov) sú pacienti náchylní na infekcie, je potrebná antibiotická, vo Vašom prípade aj antimykotická liečba, čo následne pacienta zase vyčerpáva.
Pre Vašu babičku je potrebná v tejto chvíli predovšetkým úplná starostlivosť. K jednotlivým bodom, o ktorých som hovorila, máme vypracované edukačné listy. Takže tam je rozpísané ako postupovať pri stravovaní takých pacientov ako je Vaše babička, ako postupovať pri ošetrovaní pacienta s únavou a pod. Nechcem to tu rozpisovať, všetko je skutočne v texte.
Pokiaľ ide o Vašu otázku, chápem, že sa snažíte svojej babičke maximálne pomôcť, ale nemôžem sa touto cestou k tomu vyjadrovať, nakoľko nepoznám zdravotný stav Vašej babičky. Myslím, že je dôležité, aby ste dôverovali svojmu onkológovi, a pri akýchkoľvek pochybnostiach osobne vyhľadajte iného lekára, ak máte pocit, že by vám pomohol.
Želám Vám veľa síl, Slamková Alica
Moderátori: Slamkovájmikulasova
Čas vytvorenia stránky: 0.278 sekúnd