Domov
Stravovanie a liečebná výživa
- Dataily
- Návštevy: 2331
Liečebná výživa stomika
Počas prvých 2 mesiacov po operácii je vhodná správne a úplne tepelne upravená strava, ktorá je ľahko a bez zvyškov stráviteľná.
STRAVOVACIE NÁVYKY
- Jedlo podávajte často, najvhodnejšie je v dvoj až trojhodinových intervaloch
- Porcie jedla podávajte v malom množstve
- Raňajky a obed by mali byť výdatnejšie
- Na večeru si doprajte len niečo ľahké niekoľko hodín pred spaním
- Jedlo veľmi dobre rozhryzte – odporúča sa jedlo nakrájať na menšie kúsky alebo namlieť či nastrúhať
- Problematické potraviny (spôsobujúce zažívacie ťažkosti) vyraďte z jedálneho lístka
- Užívajte multivitamínové prípravky
DODRŽIAVANIE PITNÉHO REŽIMU
- Odporúčaný prísun tekutín sa pohybuje v rozmedzí 2 až 2,5 litra za deň – v letných mesiacoch aj viac
- Jedlo sa odporúča nezapíjať, ale pitie a stravu oddeliť
- Nedostatok tekutín spôsobuje zápchu alebo upchanie stómie
- Medzi vhodné nápoje patrí – nesladená neperlivá voda, čaj, mrkvová šťava, slabá ovocná šťava
Vhodné potraviny
Strava je prísne individuálna - jednoznačné stanovisko pri výbere jedál nie je možné určiť.
Pečivo: sucháre, sendvič, rožky netučné, piškóty, starší vianočka.
Mlieko a mliečne výrobky: mlieko nepodávame ako samostatný nápoj. Ak znášate mliečne výrobky, používajte nízkotučné syry, krájaný syr, netučný tvaroh, nízkotučný biely jogurt so živou kultúrou.
Polievky: vývary z hovädzieho alebo hydinového mäsa, z ktorého odstránime viditeľný tuk, doplníme ryžou, cestovinou, kvapkaním. Polievky obilninové, lisované zemiakové, zeleninové, žemľovej.
Mäso: chudé hovädzie, bravčové, teľacie, kuracie, morčacie, králičie, ryby, šunka, tiež klokanie, pštrosie.
Prílohy: dusená ryža, cestoviny, jemný knedlík, zemiaková kaša.
Omáčky: rajčinová, kôprová (pri znášanlivosti mlieka), diétne sviečková s prelisovanou zeleninou.
Tuky: čerstvé maslo na pečivo alebo na omastenie pokrmu, olivový olej.
Vajcia: ako samostatný pokrm nepodávame, k príprave jedál používajte celé vajcia v menšom množstve.
Ovocie: výber je veľmi úzky, zo surových druhov môžeme podať iba zrelé banány. Jablká, broskyne a marhule zbavíme jadier a šupiek, dusíme a prelisujeme.
Zelenina: nepoužívame surovú, najvhodnejšie je varená mrkva, jemne nastrúhaná alebo rozmixované. Zeler, petržlen, špenát, hlávkový šalát jemne krájaný.
Korenie: pokrmy mierne solíme, koreníme jemne mletou rascou alebo vývarom z rasce, kôprom, petržlenovou vňaťou, vanilkou, citrónovou šťavou. Na ochutenie jedál je možné použiť koreniace prípravky Vegi-vegi a Family-vegi. Vhodné korenie a bylinky: bazalka, pamajorán (oregano), fenikel, rasca, koriander, majorán, mäta, materina dúška, medovka, pažítka, petržlenová vňať, pomarančová kôra, puškvorec, rozmarín, saturejka, tymián, muškátový oriešok, paprika sladká, škorica.
Múčniky: podávame v obmedzenom množstve, nepoužívame ťažké, maslové krémy. Vhodné sú piškótová roláda s džemom, piškótová bublanina s marhuľami, piškóta s citrónovou polevou, bielkový chlebíček, ovocné rezy so želatínou, ovocný kyslá, pri znášanlivosti mlieka vanilkový krém, bielková pena šľahaná s džemom, tvarohový krém šľahaný s džemom, snehové pečivo.
Pre zastretie chuti a vône niektorého jedla môžeme použiť aj výraznejšie korenie.
Nevhodné potraviny
Neodporúčajú sa potraviny, ktoré obsahujú nerozpustnú vlákninu (zvyšky v strave), ovocie so šupkami a zrniečkami, nezrelé ovocie, zelenina, ktorá nafukuje, strukoviny, celozrnné výrobky, mastné mäso a údeniny, dráždivé korenie a pod. Pri príprave pokrmov používajte dusenie, varenie, pečenie bez tuku. Vyhnite sa smaženiu a pridávaniu zápražky.
Príklad jedálnička na prvý týždeň
|
Raňajky |
Desiata |
Obed |
Olovrant |
Večera |
Pondelok |
2 krajíčky celozrnného chleba, tvaroh s pažítkou, čaj |
Jogurt so živou kultúrou a piškóty. |
Mäsový vývar s pečeňovými knedlíčkami, dusené kuracie stehno na zelenine s ryžou. |
Zrelý banán |
Grilovaná treska, varené zemiaky, rajčinový šalát |
Utorok |
2 sójové rohlíky, rastlinné maslo, čaj |
Zrelý banán. |
Rajčinová polievka, bravčové mäso na šťave s cestovinou a uhorkový šalát. |
Ovocný šalát bez šupiek a jadierok s jogurtom so živou kultúrou. |
Tvarohová žemľovka. |
Streda |
2 zapečené tousty so šunkou a syrom, čaj. |
Broskyňa bez šupky a jadra. |
Zemiaková polievka. |
Vianočka s maslom. |
Ryžový nákyp. |
Štvrtok |
2 krajíčky celozrnného chleba s Cottage syrom a kápiou. |
Jablko bez šupky a jadra. |
Cesnaková polievka s opekanými chlebíkmi. Pizza so syrom a šunkou. |
Piškóty s čajom. |
Dusený králik na mrkve a zeleri s cestovinou. |
Piatok |
2 sójové rohlíky, maslo, šunka. |
Ovocný rez so želatinou. |
Hŕstková polievka. |
|
Kôprová omáčka s knedlíkom. |